Påskliljorna i Fagerås 2013

Seniornet Fyrens vårresa 15 maj 2013

Ett 40-tal Kba-medlemmar företog en bussresa till Fagerås med avresa från COOP i ostadigt väder.

Resan gick via Fjärås  ,Göran Bonander berättade om Bräckans tillblivelse under istiden samt vattenverket och Kungsbackas utmärkta vatten.

Färden gick vidare utefter Lygnern´s sydsida och skir bokskogsgrönska.

Vi passerade Hajom och Skene varunder vi roades med Görans vitsar och  Ulf Herrströmers limerickar(även limerickens historia).

Via Svenljunga och Sjötofta anlände vi till Fagerås i strålande sol, där vi  undfägnades med välsmakande kaffe och våffla ,varefter vi gjorde en fantastisk rundvandring i ett påskliljeparadis som måste upplevas!

Ägaren Arne Andersson berättade om hur han 1978 startade med att plantera ett mindre parti av "avdrivna" påskliljor från en lokal handelsträdgård. Det lyckades så väl att han i stor skala "strött ut" miljontals lökar vilka övertäckts med 100-tals kubikmeter jord (bottenslam) i samband med att en vacker liten sjö skapats. .Ingen gödning.Resultatet är överväldigande,8-9 tunnland av blommande påsk-pingstliljor, i ett flertal varianter dessutom.

Efter denna rundvandring gick färden till Limmareds Värdshus där vi intog deras berömda schnitzel med tillbehör/kaffe,chokladkaka. Mätta och belåtna gick hemfärden under muntert vitsande och limerickande.

Resan har varit en fullträff och vi ser fram emot fler utflykter längre fram.

Roland