Resa till Visingsö den 7 juni, 2019

 

Resa till VISINGSÖ den 7 juni, 2019

Många medlemmar i dataföreningen Seniornet Fyren i Kungsbacka som är öppen för alla 55+ var den 7 juni ute på en härlig bussresa med 

Thomas Touring. Bussen var full av morgonpigga och förväntansfulla resenärer och från Coops parkering gick vår resa mot Visingsö och färd med klassiskt remmalag.

Det var mulet men uppehållsväder och alla verkade vara på gott humör.

Sedan vi åkt ett bra stycke åt nordost och så en bit längs Vätterns östra strand såg vi en staty av Jätten Vist öster om vägen. Det berättas att jätten kastade en torva uti Vättern för hustrun att kliva på. För honom räckte ett enda steg över hela sjön men hustrun behövde två. Torvan är Visingsö. Färden fortsatte och vädret blev allt soligare och varmare. Förmiddagsfikat med dopp i kaffestugan vid Gyllene Uttern smakade utmärkt och de som önskade gick sedan över till Cabbes polkagrisfabrik för visning  av kokeriet och inköp av polkagrisar och kanske diverse andra sötsaker. Överfarten med färja till Visingsö blir lugn och säker den dryga halvmilen med magnifik utsikt över Vättern och molnfri himmel. Det var nästan helt vindstilla och alla tycks njuta i fulla drag. Från färjan blir det en kort promenad fram till de två väntande remmalagen som båda har två fina hästar förspända och kvinnliga kuskar, tillika guider för färden norrut till medeltida Kumlaby kyrka, grundlagd omkring 1135 under Sverker den äldres regering. Hästarna drog oss i lugn takt och vår kunniga guide berättade mycket spännande historia från trakten, bland annat att Visingsö spelat en mycket stor roll i den svenska historien.

Väl framme efter en knapp halvtimme blev det rundvandring i den fina medeltidskyrkan som var församlingskyrka till 1636 då Per Brahe d.y. grundade en skola i kyrkobyggnaden. Under remmalagsfärden fick vi även höra intressanta berättelser om flera lokala fornminnen. Under färden hördes en kort tid åskmuller från mörka moln i närheten men vi såg ingen blixt och inget regn föll. 

Återfärden till färjeläget med olika samtal med färdkamrater blev även den mycket intressant och följdes av en god och mättande lunch på restaurang Solbacken kort före klockan tolv. Vi serverades nötbiff med kokt potatis, sallad och röd vinbärsgele och sedan kaffe med kaka. Stämningen var hela tiden hög och gemytlig. Efter promenerande i strålande solsken till färjeläget bar det åter med färja tillbaks till Gränna och vår buss. Trots att det var mycket trångt av bil-och busstrafik genom Grännas centrum lyckades Thomas parkera bussen nära knäckebrödsbageriet och de som så önskade fick möjlighet till ett bageribesök och brödköp. Där, helt nära, på Brahegatan 38-40, ligger även Grenna Museum - Polarcentrum som främst berättar om Andrees polarexpedition. 

Vid 16-tiden gick bussen tillbaka mot Kungsbacka. Ett stycke söderut gör vi ett nytt kort stopp nära Ölmstad för Festis och annan vätskekaktivitet. Mötande trafik hade då länge svår köbildning men söderut flöt trafiken fint för oss hela vägen till Kungsbacka. När vi passerar Borås berättar Thomas om Pinocchiostatyns historia och vi kör två varv runt rondellen där den står sedan 2008. Denna fina bronsstaty är skapad av popkonstnären och Disneytecknaren Jim Dines och heter ”Walking to Borås”. Vid vår fortsatta färd genom Borås berättade Thomas även om Abecita Konstmuseum som skapades 2006 från makarna Swegmarks stora, privata konstsamling som utökats efterhand och inryms i några av konfektionsföretaget Abecitas lokaler och visar popkonst, fotografier och textilkonst.Hela denna guidade tur kördes på ett lugnt och behagligt sätt av ägaren till Thomas Touring som heter Thomas Norberg. 

Man upplever och lär sig minsann mycket under Thomas Tourings fina bussresor och väl framme på Coops parkering i Kungsbacka vid 19-tiden nöjda och avspända tog så datavännerna adjö av varandra och for var och en hem till sitt.

Remmalagsresa

Åka anrikt remmalag på Visingsö

bör man göra innan man ska dö

i goda vänners lag

just denna goda dag

i Thomas’ fina buss blir man ej slö!

 

Rubrik

Det här är en paragraf. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera paragrafen. Det här är rätt ställe att skriva lite mera om dig själv och introducera webbsidan för dina besökare.