Corona hösten 01.08.2020

              Hej alla datavänner i Senionet!

Coronapandemin kullkastar fortfarande allas vår tillvaro och kommer

troligen att pågå länge än.

Kravet på fysisk distansering omöjliggör inte minst vanligt föreningsliv.

Utan pandemin skulle vårt första möte denna höst ha ägt rum nu på

måndag den 10 augusti eller den 17:e, men detta är nu omöjligt och det

kommer högst sannolikt att vara så året ut ock kanske ännu längre.

Kanske finns ett effektivt och acceptabelt biverkningsfritt vaccin  att

tillgå i slutet av året, men troligen först under våren 2021.

 

Sköt om er och håll ut

Bästa hälsningar

Ulf

Ordförande i Seniornetfyren

Råd från Hans Rosling förmedlade av en gammal läkare. 

Råd i pandemitider

I dessa pandemitider gäller det att sköta sig väl och följa experternas råd som t.ex.följande råd av Hans Rosling som i sin bok Factfulness utgiven 2018, ett år efter hans bortgång, skriver följande.

”De fem saker som oroar mig mest är risken för en global pandemi, finanskollaps, världskrig, klimatförändringar och extrem fattigdom. För att vart och ett har potentialen att orsaka ett omfattande lidande antigen direkt eller indirekt genom att hejda mänsklig framåtskridande i många år eller årtionde. Om vi misslyckas här kommer inget annat att fungera. Dessa megamördare måste vi så långt det är möjligt undvika genom att samarbeta och agera steg för steg.

Experter på infektionssjukdomar är eniga om att en ny elakartad typ av influensa fortfarande är det största hotet mot världens hälsa. Skälet är smittvägarna. Influensavirus far genom luften i små droppar. En person kan gå in i en tunnelbanevagn och smitta var enda en i den utan att röra en annan eller samma föremål. Att på alla upptänkliga sätt skydda oss mot ett mycket snabbt överförbart virus som bryter igenom alla försvar är milt uttryckt värt besvär.

Världen är mer redo att hantera en influensaepidemi än någonsin. Men människor på nivå ett lever fortfarande i samhällen där det kan vara svårt att snabbt angripa mot en aggressiv smittsam sjukdom. Vi behöver se till att grundläggande hälsovård når alla överallt så att utbrott kan upptäckas snabbare och WHO måste förbli en sund och stark organisation som kan samordna en global insats.”

Han påpekar även vikten av att inte få panik och därmed börja fatta beslut och handla på instinkt, kortsiktigt och emotionellt, utan göra allt vad vi kan och följa de råd som ges för att stoppa smittspridningen samt få fram bra data för att kunna följa utvecklingen - det verkar som att vi gör mycket rätt i Sverige.

Tvätta händerna ofta. Stanna hemma om du har symptom plus två dagar. Håll fysisk distans men ring och mejla varandra. Vi ska vinna denna kamp!

Sköt om er!


 

 

Information Seniornet Fyren Kungsback

 

Inledning:

Vi träffas på måndagar mellan kl. 12.00 och 15.00 varje vecka i ABF huset Kba.

Vi vänder oss till alla 55+are, men de flesta som är med är pensionärer och övre medelålders pensionärer.

Vi träffas och pratar samma språk om familj barn och vänner, tillsammans med, att vi pratar datorer surfplattor och mobiltelefoner. Vi pratar Poddar också ibland. Ev. bara surfar runt. Ca en timma. Sedan äter vi hembakat och dricker kaffe. Efter kaffet har vi aktiviteter, anförande eller föredrag. Ibland har vi gästföreläsare. Aktiviteter har vi i mindre grupper. Kanske såsom att lägga in Spotify eller Youtube i våra telefoner. Lära oss olika program som finns. Uppdatera våra datorer och telefoner.

Wifi internet uppkoppling har vi via ABF.

Våra träffar är kostnadsfria, men vi har en medlemsavgift just nu 50:-/år Kaffe 5:- 

(Limerick? Björnfrossa)???

 Både Mjuka och hårda värden

Vi värnar mycket om mjuka värden som gemenskap, vänskap och ha det

trevligt tillsammans. Vi samtalar mycket och i regel hittar vi vänner.

Vi ser vikten av att medlemmar kan kommunicera via dator och mobil med varandra och med familj, vänner och bekanta.

Vi ser vikten av att medlemmarna Kan se familj och vänner och samtidigt tala med varandra via dator och mobiltelefon.

Vidare att skicka bilder till varandra via dator och meddelande, så kallade SMS via mobiltelefon.

 

Elektronisk legitimation BankiD och Swish

Mobilt BankiD och Swish. Även hur man lägger in och aktiverar BankiD och Swish via sin internetbank.

Mobilt BankiD är den mest använda appen. Det är en elektronisk legitimation.

t.ex. Legitimerar sig när man går in på sin internetbank, legitimerar sig vid olika åtgärder som man uträttar på banken.

BankiD använder man också när man går in vid 1177, skatteverket, försäkringskassan, biblioteket via internet. Om man ringer till Telia eller andra telefonbolag behöver man idag mobilt BankiD. Man legitimerar sig mot privata bolag som elbolag och liknande. Mycket användbart och bidrar till ett säkert samhälle och användande av internet.

 Swish är också mycket vanlig för att överföra små summor till varandra. Pengarna överförs från ett telefonnummer till ett annat telefonnummer som är kopplade till bankkonton.

 Skanna QR-koder och varför

QR-kod = Quick Response = rutkoder och tvådimensionella koder för optisk avläsning

En QR-kod är ett slags streckkod, en bild som innehåller inbäddad information, text och eller siffror

Transportföretag använder QR-koder som kan innehålla adresser både till mottagare och avsändare.

I och med att många Modernare mobiltelefoner kan läsa och avkoda QR-koder har användningsområdena ökat. Koderna kan hittas på reklamskyltar och i tidningsannonser, där läsaren kan scanna in en QR-kod med sin mobiltelefon som då öppnar en webbsida med erbjudande om mer information. På museum kan man skanna QR-koden på en tavla t.ex. och där läsa mycket information om den. Bibliotek har börjat använda QR-koder på böcker för att katalogisera dem.

Inom förskola och skola har QR-koder börjat användas som hjälpmedel för barns lärande. Genom att använda digitala verktyg i undervisningen följer lärarna barnens intressen och gör undervisningen rolig och intressant genom spänningsmoment. Det finns många olika användningsområden, som skattjakt, filmprojekt, presentation av t.ex. ett konstverk, bokrecensioner, digital orientering, utdelning av instruktioner och mycket mera.

Det finns QR-koder på vissa vinflaskor där koden leder till en film om vinhusets miljöarbete. Ett färskt och bra exempel på vad man kan göra.

 

När man ska testa sin telefons läsbarhet av koder får man först och främst leta upp en hemsida eller annons med QR-kod. Sedan använda kameran och fotografera den. Om det verkar och telefonen kodar är det OK. Om inte kan man ladda ner ett program genom att hämta en App för QR-koder. Det är olika Appar för olika märken på telefoner. iPhone, Samsung och Huawei har olika QR-kod appar.

Vi hjälper till att göra din telefon användbar för ovanstående.

 

Vad är en Podcast?

En podcast (podd, poddradio, poddsändning) är en serie avsnitt (ljud eller video) som vanligtvis distribueras via ett RSS-flöde. Du kan med olika alternativ prenumerera på dessa flöden för att hela tiden få tillgång till en podcasts senaste avsnitt.

I många fall är det unika originalinspelningar men det kan också vara inspelningar av olika radio-program eller tv-program.

 Hur lyssnar man på en Podcast?

De enklaste och vanligaste varianterna är via en app installerad på din mobil, platta eller dator. Där kan du lyssna och prenumerera på dina podcasts. Du kan också skriva in WWW adressen i din webbläsare. Vanliga adresser är

www.podcast.nu

www.poddtoppen.se

www.seniorpodden.libsyn.com   presenteras av SPF seniorerna

Man kan också med fördel Googla på podcast i mobilen. Ge dig tid att söka upp en podd som du trivs med. Så kan du sedan prenumerera på den. I regel utan kostnad. Vi finns till för att vi tillsammans ska göra det enklare för dig att lyssna på dina nuvarande favorit-podcasts men också underlätta för dig att hitta nya intressanta poddar.

 

Andra Appar och nöjes Appar:

 • Norra Halland är en användbar App där man också kan läsa en extra utgivning som kommer på söndagar. Som inte ges ut i pappersformat.
 • Meddelande appen kan användas till att sända SMS som är mycket vanligt idag.
 • Sök på Google web Homepage, så kallad Googla, på allt man kan fråga om. Det är en mycket användbar App. Finns på både telefon och på dator.
 • Youtube är en film App där man kan se roliga korta filmer och instruktioner till diverse saker.
 • Spotify är en musik App där man kan lyssna på all världens musik.
 • Diverse radio och Tv Appar För att höra och se Radio och TV på icke sändningstider.

 

    Mer avancerad utbildning/information:

 • T.ex. lär sig att öppna mötesplatser där flera personer deltar. Det finns tre stora mötesplatser. Microsoft Teams, Google Meet, och Facebook Rum där man kan träffas upp till 100 st deltagare samtidigt
 • Hur man visar och använder dokument på en mötesplats.
 • Facebook och olika säkerhetsinställningar på Facebook
 • Bilda en egen familjegrupp på Facebook där man kan träffas prata och se varandra samtidigt och tillsammans.
 • Skickar foto och fotocollage
 • Sätter ihop filmer och filmsekvenser och tillsätter musik till filmerna.

Ändamål:

Föreningen skall främja äldre personers användning av den nya informationsteknikens möjligheter till kommunikation och informationstjänster.

Föreningen skall vara ideologiskt och partipolitiskt obunden.

 Verksamhet:

 • Föreningen skall verka inom IT-området för äldre personers behov genom att arbeta för att:
 • Skapa fysiska och elektroniska mötesplatser
 • Anordna utbildning för seniorer för att underlätta deras utnyttjande av tjänster och andra aktiviteter på internet.
 • Söka och upplysa om befintliga läromedel.
 • Verka för att kraven på elektronisk utrustning, information och service i samhället anpassas för ökad användarvänlighet och säkerhet med inriktning på äldres behov.
 • Uppmuntra till ett aktivt deltagande i föreningens arbete för att ge alla medlemmar möjlighet att skapa nya kontaktytor till fromma för datoranvändningen.

Sammanfattning:

Vår förening är en Vän klubb där vi har trevligt tillsammans, lär oss och varandra digital teknik.

Vi fikar tillsammans vid alla träffar, i regel hemlagad smörgås, hemlagad tårta och kaffe.

Under pandemin träffas vi digitalt genom datorn eller mobil i Facebook Rum. På måndagar kl. 10.00Facebook, Grupp, Kungsbacka Seniornet Fyren.

Under sommaren gör vi sommaruppehåll.