April 2021

Limericken är en femradig skämtvers av brittiskt ursprung. Raderna 1, 2 och 5 består av nio à tio stavelser eller tre betonade stavelser och rimmar inbördes liksom rad 3 och 4 bestående av sex stavelser eller två betonade stavelser. Ett vanligt mönster är att rad 1 presenterar en person och hans eller hennes hemvist och raden slutar ofta med ett ortsnamn men detta är ej nödvändigt. I rad 2 ges en karaktäristik eller tecknas en situation. Detta utvecklas i de följande raderna med en överraskande effekt i rad 5 - komisk, absurd eller hos många odlare av genren, vågad eller rentav skabrös. Absurditeten fanns redan hos den förste berömde utövaren, Edward Lear, som dock aldrig själv använde benämningen limerick.

Edward Lear, 1812-1888, brittisk författare och konstnär, bäst känd för sina nonsensverser som han började skriva för barnbarnen till sin gynnare Lord Derby. Dessa verser utkom första gången 1846 som "A Book of Nonsense".  Lear skapade inte limericken men bidrog i hög grad till dess popularitet och har kallats limerickens fader.  Lear var astmatiker och klarade inte det fuktiga vinterklimatet i London utan reste under denna årstid söderöver och skrev och illustrerade många reseskildringar från dessa resor. Lear var även en framstående bildkonstnär och gav en tid lektioner i måleri till självaste drottning Viktoria.

Enligt modern forskning har benämningen av den femradiga skämtversen limerick inget att göra med Irlands tredje största stad, Limerick. Istället anser forskarna numera att versens benämning hänger ihop med med det gamla engelska ordet "limmer" som betyder lurendrejare, skojare och kanalje. 

Edward Lears femradiga verser blev oerhört populära i 1800-talets England och kallades för learics och människor försökte överglänsa varandra på pubarna med att ur minnet kunna högläsa flest av dem. Forskarna tror numera att någon vid en sådan högläsning ändrade om en learic så att den blev "under bältet" och att då en åhörare kommenterade med "det där var väl ingen learic, det var ju en LIMMERICK! ". Denna lustiga kommentar spreds sedan mellan pubesökare och andra. Så småningom förlorades, av bekvämlighet, det dubbla m:et och kvar blev limerick.

Denna månads vers med sin bild ses här nedan och kan förstoras, liksom all text här, genom att samtidigt klicka  Ctrl+, eller förstås, om ni har en pekskärm, förstoras direkt med fingrarna.

Har ju redan på annat ställe berättat om min vinst i en limericktävling bland läkarna i Göteborg och att den skrivarlust jag då upptäckte har fortsatt. Som omväxling och för att en stund försöka skingra dystra pandemitankar kommer nu här en haiku istället för en limerick.  2008 när jag publicerade min andra limerickbok gick jag även med i den fina skrivarsajten poeter.se som har många tusen medlemmar och där man får behålla sin upphovsrätt till det man skriver där. När Tomas Tranströmer fick Nobelpriset i litteratur 2011 blev sajtredaktionen förstås extra glad att priset gick till en poet och utlyste omgående en diktartävling i Tranströmers anda bland sina drygt 40000 betalande medlemmar med målet att ta fram en antologi av de bästa tävlingsbidragen som julklapp till Tranströmer och hans hustru Monica. Blev själv hågad att deltaga men tänkte att en limerick skulle bli alltför lättviktig. Hade nyligen läst några haikudikter av den store poeten och bestämde mig för att försöka skriva en sådan japansk 1600-talsdikt till tävlingen.

Som ni säkert vet bör dessa dikter handla om årstider och deras växlingar. En haiku är vidare orimmad och består här i väst av sjutton stavelser fördelade på tre rader om fem, sju och fem stavelser. Hade då nyligen på webben läst om den moderna kaosforskningen och forskaren Edward Lorenz, en meteorolog och matematiker i USA, som vid en berömd föreläsning för sina studenter 1979 myntade begreppet fjärilseffekten och kom med följande exempel på denna effekt som får olika system, meteorologiska, ekonomiska, ekologiska m.fl. att bli alltmera labila ju större de blir. Hans exempel var att det räcker med att en fjäril flaxar till i Amazonas för att detta några veckor senare skall kunna leda till en orkan i Mexikanska golfen och att stora fartyg förliser.

Bestämde mig för att skriva och deltaga med en haiku om fjärilseffekten och den följer nedan. Tusentals inkomna tävlingsbidrag resulterade i en antologi kallad ”181 dikter till Tranströmer” och jag blev förstås mycket stolt över att min första haiku kom med i boken som överlämnades hemma hos poeten i december 2011 till honom och hans hustru Monica. Tranströmer torde ha läst min haiku och kanske tyckte han om den. Det känns stort för en ”gammal läkare”. Måsvingeeffekten är en annan benämning på Fjärilseffekten.

 

Fjärilseffekten

Helt omedveten

om vår kaosteori

lyfte fjärilen 

Se upp i sommar!

Se upp för rävens farliga dvärgbandmask och fästingar! Dvärgbandmask har, som ni nog hört talas om, häromåret konstaterats hos två rävar på västkusten vilket föranleder denna repris från en pensionerad läkare. När det gäller fästingsmittor så, förutom borrelia, tänk på att låta vaccinera dig mot TBE. Detta är en virusinfektion och kan därför inte behandlas med antibiotika men ger en  hjärninfektion och ibland livslånga förlamningstillstånd och, inte så sällan, även dödsfall. 

 
Se upp i sommar!

Från dvärgbandmaskar i rävars tarmar 
sprids deras ägg över skogens mark 
därför jag nu åter om detta larmar 
ty denna masks farlighet är stark. 

Så skölj mycket väl bär på blåbärsris 
och smultron innan du stoppar dem i ditt gap 
för dvärgbandmasken är inte rättvis 
din kropp är för masken ett härligt kap. 

Ja alla osköljda svampar och bär 
från marknivå kan va en risk 
så skölj dem väl innan du dem förtär 
för att fortsatt förbli sund och frisk. 

Ty många hundar från piratimport 
och mårdhundar som simmat över Öresund 
och rävar kan bära denna farliga masksort 
som med oss människor ej har misskund. 

Borreliafästing och mördarmollusk 
även i vinter sluppit kallt regn och rusk 
väl skyddade av den snö 
som hindrat dem från att döden dö. 

Så var sommarkväll du bör syna skinnet 
efter små blodtörstiga kvalsterdjur 
och med pincetten dem varligt fatta 
djupt ner och rätt långsamt dra dem ur. 

Efter ett par veckor bör du kolla stället 
där spindeldjuret satt i ditt skinn 
för rundad rodnad som cirkelformat 
det lilla fästingbettet ringar in. 

Ser du den ringen så ring en doktor 
och berätta om ringen och ditt lilla bett 
så får du nog antibiotika 
mot din Borrelia rätt och slätt. 

Och locka mördarsniglarna ner i ölet 
så snart de första har krupit fram 
till blomsterlådor och salladsland 
eller låt dem falla för sax i hand. 

Men lova att ändå av sommarn njuta 
och kryssa frejdigt bland dessa grund 
med kunskap kan du dig bakåt luta 
och till hösten vara än mera sund.

En liten varning inför stundande sommar men lova att njuta av sommaren ändå hälsar Ulf.

Resa till Visingsö den 7 juni, 2019

Resa till VISINGSÖ den 7 juni, 2019

Många medlemmar i dataföreningen Seniornet Fyren i Kungsbacka som är öppen för alla 55+ var den 7 juni ute på en härlig bussresa med 

Thomas Touring. Bussen var full av morgonpigga och förväntansfulla resenärer och från Coops parkering gick vår resa mot Visingsö och färd med klassiskt remmalag.

Det var mulet men uppehållsväder och alla verkade vara på gott humör.

Sedan vi åkt ett bra stycke åt nordost och så en bit längs Vätterns östra strand såg vi en staty av Jätten Vist öster om vägen. Det berättas att jätten kastade en torva uti Vättern för hustrun att kliva på. För honom räckte ett enda steg över hela sjön men hustrun behövde två. Torvan är Visingsö. Färden fortsatte och vädret blev allt soligare och varmare. Förmiddagsfikat med dopp i kaffestugan vid Gyllene Uttern smakade utmärkt och de som önskade gick sedan över till Cabbes polkagrisfabrik för visning  av kokeriet och inköp av polkagrisar och kanske diverse andra sötsaker. Överfarten med färja till Visingsö blir lugn och säker den dryga halvmilen med magnifik utsikt över Vättern och molnfri himmel. Det var nästan helt vindstilla och alla tycks njuta i fulla drag. Från färjan blir det en kort promenad fram till de två väntande remmalagen som båda har två fina hästar förspända och kvinnliga kuskar, tillika guider för färden norrut till medeltida Kumlaby kyrka, grundlagd omkring 1135 under Sverker den äldres regering. Hästarna drog oss i lugn takt och vår kunniga guide berättade mycket spännande historia från trakten, bland annat att Visingsö spelat en mycket stor roll i den svenska historien.

Väl framme efter en knapp halvtimme blev det rundvandring i den fina medeltidskyrkan som var församlingskyrka till 1636 då Per Brahe d.y. grundade en skola i kyrkobyggnaden. Under remmalagsfärden fick vi även höra intressanta berättelser om flera lokala fornminnen. Under färden hördes en kort tid åskmuller från mörka moln i närheten men vi såg ingen blixt och inget regn föll. 

Återfärden till färjeläget med olika samtal med färdkamrater blev även den mycket intressant och följdes av en god och mättande lunch på restaurang Solbacken kort före klockan tolv. Vi serverades nötbiff med kokt potatis, sallad och röd vinbärsgele och sedan kaffe med kaka. Stämningen var hela tiden hög och gemytlig. Efter promenerande i strålande solsken till färjeläget bar det åter med färja tillbaks till Gränna och vår buss. Trots att det var mycket trångt av bil-och busstrafik genom Grännas centrum lyckades Thomas parkera bussen nära knäckebrödsbageriet och de som så önskade fick möjlighet till ett bageribesök och brödköp. Där, helt nära, på Brahegatan 38-40, ligger även Grenna Museum - Polarcentrum som främst berättar om Andrees polarexpedition. 

Vid 16-tiden gick bussen tillbaka mot Kungsbacka. Ett stycke söderut gör vi ett nytt kort stopp nära Ölmstad för Festis och annan vätskekaktivitet. Mötande trafik hade då länge svår köbildning men söderut flöt trafiken fint för oss hela vägen till Kungsbacka. När vi passerar Borås berättar Thomas om Pinocchiostatyns historia och vi kör två varv runt rondellen där den står sedan 2008. Denna fina bronsstaty är skapad av popkonstnären och Disneytecknaren Jim Dines och heter ”Walking to Borås”. Vid vår fortsatta färd genom Borås berättade Thomas även om Abecita Konstmuseum som skapades 2006 från makarna Swegmarks stora, privata konstsamling som utökats efterhand och inryms i några av konfektionsföretaget Abecitas lokaler och visar popkonst, fotografier och textilkonst.Hela denna guidade tur kördes på ett lugnt och behagligt sätt av ägaren till Thomas Touring som heter Thomas Norberg. 

Man upplever och lär sig minsann mycket under Thomas Tourings fina bussresor och väl framme på Coops parkering i Kungsbacka vid 19-tiden nöjda och avspända tog så datavännerna adjö av varandra och for var och en hem till sitt.

Remmalagsresa

Åka anrikt remmalag på Visingsö

bör man göra innan man ska dö

i goda vänners lag

just denna goda dag

i Thomas’ fina buss blir man ej slö!

På väg mot Visingsö och remmalagsfärd.